introvert introversie kinderen opvoeding

Zo help je een introvert kind het beste

Karolien Koolhof
Zo help je een introvert kind het beste

Een stil en rustig kind kan voor sommige ouders best een uitdaging zijn. Want hoe kom je er nu achter wat hem of haar echt bezighoudt? En hoe weet je of je kind behoefte heeft aan contact met anderen of juist een moment rust? Een paar tips voor ouders van een introvert kind.

Als kind kon ik best wel op mezelf zijn. Ik kon uren doorbrengen met barbies, lego of boekjes. Waar mijn zus een echt buitenkind was, was ik juist meer van het binnen blijven en iets voor mezelf doen. Ik woonde bijna in de bibliotheek en vond het heerlijk om van alles te leren en te lezen. Het hielp me zelfs enorm in mijn taalontwikkeling, waar ik in mijn latere leven nu veel profijt van heb.

Die rustige kant kon echter af en toe ook zorgen voor onbegrip. Jezelf even terugtrekken kan begrepen worden als niet met anderen willen spelen of niet geïnteresseerd zijn in bepaalde dingen. En rustiger zijn werd soms gezien als verlegenheid of een gebrek aan assertiviteit. Hoewel mijn ouders vrij goed begrepen hoe ik in elkaar zit, was dat met name voor leerkrachten wel anders. Die gaven me zelfs een lager schooladvies omdat ik zo rustig was. Iets wat uiteindelijk een totale mismatch bleek (en wat ook goed is gekomen).

Hoe zorg je nu dat je introverte kind tot zijn recht komt en zich ontwikkelt tot een volwassene die zijn introversie juist als kracht gaat zien? Een paar tips:

Daag je kind af en toe uit

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je van je kind een extravert maakt, maar wel dat je je kind helpt om af en toe uit zijn comfortzone te stappen. Op die manier leert het nieuwe dingen en zal het meer vertrouwen krijgen in zijn eigen kunnen. Introverten zijn van nature geneigd om wat voorzichter te zijn, dus wat ondersteuning hierbij kan een groot verschil maken.

Zorg voor voldoende rustmomenten

Introverte kinderen kunnen snel overprikkeld raken wanneer ze te veel prikkels van buiten krijgen. Staan er veel sociale activiteiten op de agenda, zorg dan dat er ook rustmomenten zijn waarop je kind weer even op kan laden. Ben je op pad, check dan af en toe ook even of je kind het nog prettig vindt. Maak duidelijk dat ergens eerder weggaan geen enkel probleem is.

Zorg voor structuur

Introverte kinderen kunnen volledig opgaan in hun eigen wereldje. Door ze structuur te bieden, kun je ze helpen om af en toe weer even terug te keren naar het hier en nu. Dek bijvoorbeeld samen de tafel of ga samen boodschappen doen, zodat je kind ook went aan momenten samen.

Bespreek verschillen

Als mens zijn we geneigd te denken dat anderen precies zijn zoals wij. Hoe eerder je leert dat iedereen verschillend is en dat ieder zijn eigen waarde heeft, hoe beter. Doe dit bijvoorbeeld door over vriendjes en vriendinnetjes te praten en te vragen welke overeenkomsten en welke verschillen je kind ziet. Op die manier leert je kind dat verschillen normaal zijn.

Koester introversie

Sommige ouders hebben de neiging om bepaalde introverte gedragingen van hun kind te corrigeren, omdat die in hun ogen niet wenselijk zijn. Ze verbieden het bijvoorbeeld om veel tijd alleen door te brengen of ontkennen signalen van overprikkeling. Hierdoor zal je kind zich gaan aanpassen in plaats van zijn introverte kant te accepteren. Dit zal hij zijn hele leven blijven doen. Maak je echter vanaf het begin duidelijk dat de introversie er mag zijn, dan zal je kind het kunnen gaan zien als een kracht en er trots op zijn. Daardoor zal het zich ontwikkelen tot een trotse introverte volwassene.

Meer tips lezen over hoe je om kunt gaan met introversie en introverte kinderen? In mijn boek Introvert Leiderschap besteed ik aandacht aan de rol van ouders en docenten voor de acceptatie van introversie. Je kunt dit hier bestellen.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht