Misschien herken je het wel: zodra je iets nieuws gaat doen, word je overvallen door angst. En dus stel je jezelf toch nog maar eens de vraag of dit wel zo'n goed idee was. Op die manier kan angst je belemmeren in je groei. Door je daar bewust van te zijn, wordt het eenvoudiger om ondanks die angst toch door te zetten.

Ongeveer een jaar geleden besloot ik het zekere en georganiseerde leven van de vaste baan met vaste dagen vaarwel te zeggen. Ik wilde meer ruimte om mijn eigen ding te doen en wilde écht iets bijdragen aan deze wereld. Om die reden besloot ik mijn bedrijf Quiet Quality op te zetten, om zo introverten net als ik te kunnen laten zien hoe mooi het is om introvert te zijn.

Of ik nooit bang was voor die sprong in het diepe? Natuurlijk wel. Van tijd tot tijd betrapte ik mezelf erop dat ik toch weer door vacatures aan het scrollen was, op zoek naar wat meer vastigheid. En af en toe kwam die snoeiharde criticus langs om me te vertellen dat het vast toch allemaal niet zou lukken en ik er maar beter mee kon stoppen. Of ik daar naar luisterde? Gelukkig niet. Inmiddels zijn we een jaar verder en kan ik met trots zeggen dat ik mijn eigen boontjes prima kan doppen. Ik heb gewonnen van de angst.

Angst voor verandering

Ondanks dat ik dol ben op nieuwe dingen, heb ik die zeker niet altijd makkelijk gevonden. Zo wilde ik bijvoorbeeld absoluut niet leren fietsen, omdat ik het simpelweg doodeng vond. En ook tegen een dagje naar de ijsbaan met school zag ik als kind gigantisch op. Achteraf vond ik het toch wel leuk en schreef ik er zelfs een klein gedichtje over. 

Gaandeweg werd het echter een soort sport voor me om uit mijn comfortzone te stappen. Ik ontdekte namelijk dat daar de groei lag, iets waar ik ook altijd naar op zoek ben. En zo vloog ik op mijn zestiende voor het eerst alleen naar Italië, was ik tijdens een eerste stage direct verantwoordelijk voor een volledig magazine en heb ik mezelf recentelijk in het diepe gegooid door voor mezelf te beginnen en aan een cursus improvisatietheater te beginnen.

Wanneer je aan zoiets nieuws begint, merk je dat je hoofd eerst enorm tegenstribbelt. We hebben als mens de neiging om het liefst in onze comfortzone te blijven en stappen we daarbuiten, dan gaan alle alarmbellen af. Het is echter de kunst om die alarmbellen in perspectief te plaatsen. Is het echt zo gevaarlijk? Of ga je iets nieuws leren waardoor je uiteindelijk verder komt?

Durf voor jezelf te kiezen

Ook in mijn coachtrajecten kom ik mensen tegen die worstelen met verandering. Ze saboteren zichzelf door toch maar niet voor die droomfunctie te gaan, of ze blijven liever zitten waar ze zitten, uit angst dat alles anders wordt. Heel erg zonde, want daardoor gaat er veel tijd en energie verloren aan dingen waar zij eigenlijk helemaal niet blij van worden. En zit je lang genoeg in zo'n vervelende situatie, dan kan het uiteindelijk zelfs leiden tot ziekte en verzuim. 

Merk je dat angst jou in de weg zit om écht voor die volgende stap te gaan? Weet dan dat je daar iets aan kunt doen en dat je kunt leren doorzetten, ondanks die angst. Niet alleen word je daar als mens een stuk gelukkiger van, maar het zet jouw angsten bovendien op 1-0 achterstand. Daardoor zal het uiteindelijk steeds makkelijker worden om iets nieuws te doen en daar ook nog eens van te genieten.

Wil je eens vrijblijvend spreken over wat jou tegenhoudt? Neem gerust contact met mij op!