In mijn coachpraktijk kom ik ze veel tegen: mensen met veel verschillende interesses en kwaliteiten. Vaak denken zij dat ze die allemaal kwijt moeten kunnen in één rol of baan, maar niets blijkt minder waar. Voor dit soort multipotentials werkt het namelijk veel beter om te zoeken naar de rode draad, om daar vervolgens iets passends bij te vinden.

Zelf begon ik mijn carrière in de journalistiek, om vervolgens via consultancy uit te komen bij coaching. Dat is inmiddels ook uitgebreid met een rol als coach en docent in het hoger onderwijs. Je kunt mij dus met recht een multipotentialist noemen. Lang dacht ik dat ik één rol zou moeten vinden waar ik al mijn interesses en kwaliteiten bij zou kunnen gebruiken. Maar inmiddels weet ik dat het handiger is om deze te verdelen over verschillende rollen.

Ik leerde over het bestaan van multipotentialisme door de TEDtalk van Emilie Wapnick. Zij was de eerste die deze term introduceerde. Ze schreef daar vervolgens ook een boek over, met de titel 'Hoe word je alles?' Volgens Wapnick heeft een multipotential de volgende kenmerken:

  • Heeft uiteenlopende interesses
  • Werkt aan meerdere dingen tegelijk
  • Heeft veel ideeën
  • Werkt vaak niet de gehele carrière in één functie
  • Is snel verveeld
  • Zou het liefst verschillende dingen combineren

Het kan als multipotential knap lastig zijn om jouw rode draad te vinden. Ons schoolsysteem en ook de arbeidsmarkt is namelijk nog steeds vooral ingericht op specialisten. Mensen die één of een paar dingen heel goed kunnen en die daar dagelijks mee bezig willen zijn. Bij multipotentialisten ligt dat anders. Die zoeken juist de afwisseling op en houden ervan zichzelf steeds weer uit te dagen met nieuwe dingen. Anders ligt verveling op de loer.

Wispelturig

Het kan daarnaast ook moeilijk zijn om deze wens duidelijk te maken aan je omgeving. Die denkt al snel dat je wispelturig bent of geen doorzetter bent, omdat je steeds iets nieuws doet. Daarom is het van belang om op zoek te gaan naar de rode draad in alles wat je doet. Wat drijft jou om te doen wat je doet? En waar krijg jij energie van? Bij mij is dat mensen verder helpen, in welke vorm dan ook.

In plaats van multipotentialisme te zien als een belemmering, kun je er beter je kracht van maken. Zodra je weet wat jouw rode draad is, kun je op zoek gaan naar de rollen die bij zouden passen. Op die manier kun je optimaal gebruik maken van jouw talenten, waardoor je meer werkgeluk ervaart in de dingen die je doet.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact met me op.