conflict introvert

Ben jij conflictmijdend?

Karolien Koolhof
Ben jij conflictmijdend?

Je herkent het wellicht: er ontstaat een meningsverschil of een vervelende situatie, en je merkt dat je liever zwijgt dan de confrontatie aangaat. Misschien ben je bang dat het conflict uit de hand loopt, of wil je gewoon de rust bewaren. Maar het kan er voor zorgen dat je je frustraties opkropt en uiteindelijk een keer ontploft, terwijl de ander misschien niet eens doorheeft dat er een probleem is. Hoe los je dit op, zodat je wél je grenzen aan kunt geven?

Vermijdend gedrag komt bij veel introverten voor. Het kan voortkomen uit een natuurlijke behoefte aan harmonie en de neiging om situaties goed te overdenken. Door dat overdenken kan een conflict al snel groot of ingewikkeld lijken, waardoor het makkelijker voelt om het simpelweg te vermijden. Daarnaast kan de angst om verkeerd begrepen te worden, of om overweldigd te raken door heftige emoties, ervoor zorgen dat je liever stil blijft.

Maar het vermijden van conflicten biedt zelden een oplossing. De onderhuidse spanning blijft bestaan, en de kans is groot dat het probleem later in een andere vorm terugkomt. Juist daarom is het belangrijk om een manier te vinden om op een rustige en verbindende manier met conflicten om te gaan, zonder dat je jezelf daarbij uit het oog verliest.

Verbinding

Een manier om dit te doen is met verbindende communicatie, die uitgaat van begrip en empathie. Het leert je om je gevoelens en behoeften op een eerlijke en respectvolle manier te uiten, zonder dat het direct een confrontatie hoeft te worden. Voor introverten is dit een waardevolle aanpak, omdat je hiermee op een rustige en gestructureerde manier kunt aangeven wat je dwarszit, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een verhitte discussie.

Een belangrijk onderdeel van verbindende communicatie is het uiten van je gevoelens op een manier die de ander niet aanvalt. Dit begint met jezelf af te vragen wat je werkelijk voelt en nodig hebt. Bijvoorbeeld, als een collega voortdurend je grenzen overschrijdt, kun je in plaats van boos te worden, zeggen: “Ik merk dat ik het moeilijk vind als deadlines niet worden gerespecteerd, omdat dat voor mij stress oplevert. Kunnen we samen kijken naar een betere manier om dit aan te pakken?”

Door zo te communiceren, geef je de ander de kans om jouw standpunt te begrijpen, zonder dat er een conflict ontstaat. Bovendien houd je op deze manier de regie over de situatie, wat je als introvert kan helpen om je zekerder en meer in balans te voelen.

Oefenen

Het kan spannend zijn om op deze manier het gesprek aan te gaan, zeker als je gewend bent om conflicten te vermijden. Begin daarom klein. Probeer bijvoorbeeld eens in een situatie waarin je je ongemakkelijk voelt, niet meteen stil te vallen, maar rustig uit te spreken wat je ervaart. Dit kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen, maar naarmate je het vaker doet, zal het makkelijker worden om je gevoelens en behoeften te verwoorden.

Vind je het lastig om conflicten aan te gaan of om je gevoelens op een duidelijke manier te uiten? Ik help je graag verder met praktische tools en inzichten die passen bij jouw persoonlijkheid. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht