Introverten hebben vaak een groot talent voor het vervullen van de behoeften van anderen. Ze zijn empathisch, luisteren goed en geven veel ruimte aan anderen. Soms kan dat echter doorslaan in wat we pleasegedrag noemen. Je zet dan de behoeften van anderen boven die van jezelf en kunt daardoor overbelast en uitgeput raken. Herkenbaar? Er is iets aan te doen.

Pleasegedrag bestaat uit het continu proberen om het anderen naar de zin te maken, zelfs als dat ten koste gaat van je eigen welzijn. Er zijn heel veel verschillende vormen van. Een paar voorbeelden:

  • Overmatig 'ja' zeggen: Je stemt in met verzoeken en verplichtingen, zelfs als je eigenlijk geen tijd of energie hebt.
  • Moeite hebben met grenzen stellen: Je vindt het moeilijk om je eigen grenzen te stellen, waardoor anderen vaak over je grenzen heen gaan.
  • Constant bezig zijn met wat anderen van je denken: Je maakt je voortdurend zorgen over hoe anderen je zien en probeert te voldoen aan hun verwachtingen, zelfs als dat niet overeenkomt met wat jij echt wilt.
  • Gebrek aan zelfzorg: Je verwaarloost je eigen behoeften en welzijn omdat je te druk bezig bent met het ondersteunen van anderen.

Pleasegedrag aanpakken

Het is belangrijk om te leren hoe je pleasegedrag kunt verminderen, zodat je weer meer balans gaat krijgen en beter voor jezelf kunt zorgen. Het begint allemaal met bewustwording. Neem de tijd om je eigen gedrag en gewoonten te observeren. Merk op wanneer je jezelf in een situatie bevindt waarin je anderen behaagt ten koste van jezelf.

Leer daarnaast ook om nee te zeggen wanneer dat nodig is. Het is niet egoïstisch om je eigen grenzen te stellen en te handhaven. Het helpt je juist om meer ruimte te creëren voor jezelf. Besteed voldoende aandacht aan je eigen behoeften en verlangens. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn je doelen en dromen? Zorg ervoor dat je tijd en energie besteedt aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Leer verder ook effectief te communiceren over je behoeften en grenzen met anderen. Wees eerlijk en assertief in je interacties. Maak van zelfzorg een prioriteit, zowel fysiek als emotioneel. Zorg goed voor je lichaam en geest, en neem de tijd om te ontspannen en te herstellen.

Accepteer tenslotte dat je het nooit voor iedereen goed zult kunnen doen. Het is namelijk onmogelijk om altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het is oké om soms teleur te stellen, want jouw welzijn is ook belangrijk.

Pleasegedrag verminderen is een proces dat tijd en oefening vergt, maar het is een belangrijke stap die je leven een heel stuk prettiger maakt. In een coachtraject kunnen we hier uitgebreid bij stilstaan.

Ben jij klaar met pleasen? Neem gerust contact met me op.