Als introvert ben je wellicht geneigd te denken dat jouw introverte kant vooral lastig is. Maar wat mij betreft heeft introvert zijn juist een enorme kracht. Een paar voorbeelden van waar introverten in uitblinken.

Introvert zijn wordt soms in één adem genoemd met stil, verlegen of onzeker zijn. Het wordt al snel weggezet als iets negatiefs, waar je maar liever iets aan wilt doen. Maar wat nu als je het eens van de andere kant zou bekijken? Wat als je jouw introversie zou gaan zien als iets moois, als een bijzondere kracht die je hebt?

Introverten hebben een aantal hele specifieke kenmerken die maken dat je introversie met recht een ware kracht kunt noemen. In dit artikel geef ik je graag een paar voorbeelden daarvan.

Actief luisteren

Introverten houden er niet van om op de voorgrond te staan. Dat heeft te maken met hoe hun hersenen werken. Introverten zijn erg gevoelig voor dopamine, ook wel het gelukshormoon. Ze hebben daar al snel te veel van en dus beschermen ze zichzelf tegen te veel prikkels van buitenaf. Op de voorgrond staan is zo'n prikkel waar ze zichzelf liever niet aan blootstellen. 

Om deze reden geeft een introvert veel ruimte aan anderen. Introverten zijn hierdoor erg goede luisteraars. Een introvert luistert niet alleen, maar doet ook actief iets met die informatie. Actief luisteren noemen we dat. Vertel je een introvert dat je ergens mee zit, dan zal hij of zij geneigd zijn om met je mee te gaan denken. Geef je een introvert daar de tijd voor, dan zul je soms versteld staan van de oplossingen die je vervolgens krijgt.

Analyseren

Introverten hebben zoals gezegd minder dopamine nodig, omdat ze daar al snel te veel van hebben. Dat maakt dat het voor een introvert gemakkelijker is dan voor een extravert om zich even af te zonderen. Introverten zijn dan ook erg goed in de diepte opzoeken en het aannemen van een helikopterview.  

Geef je een introvert daar voldoende tijd voor, dan zul je merken dat hij of zij dingen graag bekijkt vanuit verschillende perspectieven. Pas als dat gebeurd is, zal een introvert met je delen wat hij of zij ergens van vindt. Wil je iets tot op de bodem uitgezocht hebben, dan is dat een klusje waar een introvert vaak wel voor te porren is.

Mensgericht

Introverten zijn doorgaans geen liefhebbers van netwerkbijeenkomsten en borrels. Maar ze zijn wel degelijk sociaal, zij het op hun eigen manier. Introverten hebben liever één-op-éencontact of kleinere groepen. Dat zorgt dat ze niet overprikkeld raken en dat ze gemakkelijker de diepte in kunnen gaan. 

Dit, in combinatie met de grote hoeveelheid ruimte die een introvert aan anderen geeft, maakt dat je ze met recht mensgericht kunt noemen. Ben je eenmaal vrienden met een introvert, dan is het een diep en belangrijk contact. Een introvert investeert daar doorgaans veel in.

Wil je meer weten over de kracht van introversie en hoe je deze het beste kunt benutten? In mijn coachtraject De Kracht van de Introvert leer je hier meer over. Tevens bied ik workshops en trainingen aan over de kracht van introversie.