'Gezocht: een energieke teamspeler voor ons salesteam' of 'Solliciteer nu: wij zoeken een enthousiast persoon die helemaal tot zijn recht komt in een omgeving waar snelheid voorop staat'. Het zijn zomaar twee zinnen uit vacatures die maken dat introverten waarschijnlijk wel twee keer nadenken voordat ze solliciteren. En dat is een gemiste kans.

Veel vacatureteksten zijn - vaak onbedoeld - niet inclusief. Als je bijvoorbeeld kijkt naar bovenstaande voorbeelden, zijn dat termen waardoor introverten zich buitengesloten zullen voelen. Hoewel ze zeker in een team kunnen werken en ook best enthousiast kunnen zijn over hun baan, doen ze dat op een andere manier dan vaak verwacht wordt. Daardoor schrijven ze zichzelf al bij voorbaat af en reageren meestal niet op dit soort functies. Terwijl introverten juist ook een meerwaarde kunnen bieden in dit soort teams.

Met name in de huidige krappe arbeidsmarkt kan het in je voordeel werken als je een vacaturetekst wat inclusiever maakt. Hoe zorg je nu dat introverten zich ook aangesproken voelen en wél reageren op een bepaalde functie? Een paar tips:

Sluit niemand uit

Het woord 'extravert' ben ik al een paar keer letterlijk tegengekomen in een vacaturetekst. Dat sluit dus per definitie de introvert al uit. Vraag je af wat de reden is dat je dit vermeldt. Ben je op zoek naar een sociaal persoon, een energiek iemand of juist een goede spreker? Introverten kunnen dat allemaal zijn, maar doen dat op hun eigen manier. Kijk dus verder dan de manier die je kent.

Omarm de verschillen

Laat zien dat iemand zichzelf mag zijn bij jouw bedrijf. Voor introverten houdt dat in dat ze tijd krijgen om na te denken en af en toe alleen te werken bijvoorbeeld. En dat er niet raar wordt gekeken als ze een keer niet mee willen naar een teamuitje. Bedrijven als de Volksbank en PwC hebben dit al goed begrepen. En ook bedrijven als NS en de Rabobank benoemen dit concreet in hun vacatures.

Geef ruimte

Introverten hebben vaak wat tijd nodig om te 'ontdooien' tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan goed werken om nog een tweede gesprek in te plannen en iemand zo de kans te geven nog wat meer te laten zien. Zo geef je een introvert de ruimte. Daarnaast is het ook goed om te benoemen wat er binnen het bedrijf geregeld is om een introvert zich op zijn gemak te laten voelen. Is er een mogelijkheid om af en toe vanuit huis te werken? Zijn er ruimtes waar iemand even ongestoord kan werken? En hoe groot zijn de groepen wanneer er vergaderd wordt? Allemaal dingen die kunnen maken dat een introvert zich net even wat prettiger voelt.

Weet waar je over praat

Helaas is er nog veel onduidelijkheid over wat introversie nu precies is. Door sommigen wordt het nog steeds gezien als niet sociaal zijn of bang zijn om op een podium te staan, wat niet juist is. Ook wordt het vaak als een negatieve eigenschap gezien, terwijl introversie juist heel veel mooie kanten heeft. Wil je daar gebruik van maken, zorg dan dat je op de hoogte bent van wat introvert zijn betekent. Dat het vooral te maken heeft met waar je je energie vandaan haalt bijvoorbeeld. En dat het aangeboren is en dus onderdeel moet zijn van een beleid dat zich richt op diversiteit.

Wil je meer weten over hoe introverten en extraverten elkaar kunnen versterken op de werkvloer? Ik spreek hier regelmatig over in de vorm van webinars en live workshops. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

vacature