Als introvert laad je op door af en toe alleen te zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk in een wereld die vooral extravert gericht is. Maar het maakt het ook des te belangrijker om rekening te houden met jouw eigen grenzen en wensen als introvert. Een paar tips om dit te doen.

Reserveer tijd voor jezelf

Voor introverten is het letterlijk van levensbelang om af en toe tijd alleen door te brengen. Dat zijn de momenten waarop ze opladen, het is als het ware het startpunt en ook het eindpunt zodra de energie op is. Door de natuurlijke neiging van introverten om anderen veel ruimte te geven, nemen ze echter niet altijd voldoende tijd voor zichzelf. Daardoor kan de energie langzaam maar zeker op raken. 

De oplossing hiervoor is om heel bewust tijd in te ruimen voor jezelf. Net zoals je je andere afspraken plant, kun je ook tijd voor jezelf reserveren in je agenda. Dat lijkt misschien vreemd, omdat het een afspraak met jezelf is. Maar je zult zien dat je je er op deze manier echt aan houdt en dat je de tijd zal nemen.

Zoek de diepte op

Als introvert ga je graag de diepte in. In gesprekken is dat helaas niet altijd mogelijk, maar die keren dat het wel lukt vormen echte oplaadmomentjes. Ook met deze behoefte kun je rekening houden wanneer je bepaalde afspraken maakt. Heb je bepaalde vrienden of collega's met wie je dit soort diepgaande gesprekken kunt voeren? Zorg dan dat je die met enige regelmaat inplant. Ze vormen het tegenwicht voor andere, minder diepgaande gesprekken. 

Uiteraard kun je dit ook doen door iets voor jezelf op te schrijven in dagboekvorm. Schrijf alles op wat er in je opkomt en duik lekker de diepte in. Het schrijfproces zal je helpen om helderheid te krijgen en dingen verder uit te werken. Als introvert is het gemakkelijker om af en toe in stilte aan iets te werken, waardoor je de diepte gemakkelijker zult vinden.

Zoek naar flow

Als je iets doet waar je helemaal in opgaat, ervaar je flow. Dit bereik je door iets te doen waar je energie van krijgt en waar je bovendien ook goed in bent. Als introvert ben je wellicht gewend om vooral datgene te doen wat er van je verwacht wordt, maar wat als je het eens omdraait? Wat als je eens zou kijken vanuit jouw eigen perspectief, naar waar jij energie van krijgt?

Door aan te sluiten bij jouw natuurlijke, meer introverte manier van werken en communiceren, zul je ervaren dat je meer flow gaat ervaren. En dat zorgt op zijn beurt voor veel meer energie bij jou.

Wees lief voor jezelf

Introverten zitten veel in hun hoofd, waardoor ze vaak erg kritisch zijn op zichzelf. Ze vertellen zichzelf bijvoorbeeld steeds dat ze iets niet kunnen of dat ze toch niet geaccepteerd zullen worden zoals ze zijn. Daardoor blijven ze in hun veilige comfortzone en passen ze zich sterk aan. Dat maakt het echter moeilijk om echt voor datgene te kiezen waar ze gelukkig van worden.

Door te leren waarom je zo kritisch voor jezelf bent en hier op een andere manier naar te gaan kijken, word je milder voor jezelf. Je zult merken dat het daardoor gemakkelijker wordt om wél die volgende stap te zetten die helemaal bij jou past. En dat merk je uiteindelijk ook terug in je energieniveau.

Ben jij een introvert en wil je ontdekken waar je nu echt energie van krijgt? Ik maak graag kennis met je.