Geloof jij dat je als introvert nooit op een podium zal kunnen staan of geen leiding zou kunnen geven? Het kan zomaar zijn dat die verwachtingen invloed hebben op jouw gedrag en daardoor dus uitkomen. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Overtuigingen en verwachtingen die je hebt, kunnen veel invloed hebben op hoe het daadwerkelijk uitpakt. Binnen de psychologie wordt dit een self fulfilling prophecy genoemd. Het gaat om een voorspelling die eigenlijk niet helemaal klopt, door een verkeerde verwachting over de toekomst. Deze zorgt er echter wel voor dat je gedrag gaat vertonen dat past bij de verwachting, zodat deze uiteindelijk toch uitkomt. Dit is dan het bewijs dat die foute verwachting toch klopte. 'Zie je nu wel, dat had ik al verwacht.' De voorspelling vervult zichzelf.

Hierbij moet je wel onderscheid maken tussen overtuigingen en verwachtingen. Je kunt als introvert bijvoorbeeld de overtuiging hebben dat er iets mis met je is. Op basis daarvan doe je een voorspelling over jouw sollicitatie komende week: ze zullen me wel afwijzen, omdat ik introvert ben. Dat is jouw voorspelling.

Onzeker

Tijdens die sollicitatie voel je deze self fulfilling prophecy, die maakt dat je onzeker wordt en zenuwachtig. Tijdens het gesprek klap je daardoor misschien dicht of begin je juist te overcompenseren door krampachtig het gesprek gaande te houden. De mensen aan de andere kant van de tafel voelen die spanning en de kans is vrij groot dat je inderdaad afgewezen wordt. Voor jou is dit het bewijs dat je voorspelling klopte, omdat je inderdaad bent afgewezen. Bovendien bekrachtigt hij jouw overtuiging dat er iets mis met je is. 

Je kunt dit patroon alleen doorbreken door anders naar de werkelijkheid te gaan kijken. Je kijkt namelijk door een gekleurde bril, omdat jouw overtuigingen een flinke invloed hebben op hoe je naar jezelf kijkt. Door die onderliggende overtuigingen eens goed onder de loep te nemen, kun je ze vervangen door meer constructieve. Als je leert om meer open te staan voor andere verklaringen en tegelijk werkt aan positievere self fulfilling prophecies over jezelf, neemt de kans op een succesvollere afloop sterk toe. Je bent namelijk zelf je grootste vijand.

Wil je eens kijken naar welke onderliggende overtuigingen jij hebt? Neem gerust contact met me op. 

expectations