Het afgelopen jaar werd ik voor het eerst moeder. Als introvert brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo is het ineens nog lastiger om tijd voor jezelf te hebben en sta je echt altijd aan. Blogger en auteur Shirley Visser geeft in haar boek De introverte moeder een aantal handige tips voor introverte moeders. Ik vroeg haar om er een paar te delen.

Hoe kwam je op het idee voor een boek over introverte moeders?

"Regelmatig schreef ik voor mijn blog Mommyhood.nl over de combinatie introversie en moederschap, en ik wist al snel: hier moet meer over verteld worden. Iedereen heeft namelijk de verplichtingen van het ouderschap op één staan, de eigen behoeften komen nu eenmaal op de tweede plek. Maar zeker voor introverte mensen zit tussen die twee dingen soms een groot verschil en is het belangrijk om de eigen behoeftes niet helemaal aan de kant te schuiven. Hierin balans vinden is moeilijk, maar als je die eenmaal te pakken hebt, kan het voor een hele hoop rust zorgen. Aan jou de taak om ook die introverte kant van jezelf blij en tevreden te houden. Met een opgeladen batterij functioneer je nu eenmaal beter én word je een leukere ouder voor je kind(eren)."

Hoe is het voor jou als introverte moeder?

"Hoewel het moederschap soms best lastig is, is het natuurlijk ook nog steeds het mooiste wat er is. Het is alleen even zoeken wat voor jou het beste werkt. Ik ben op zoek gegaan naar de juiste balans en handvatten. Om de batterij goed vol te houden, genoeg tijd te vinden en te nemen om weer op te laden en zo een goede moeder te zijn. Omdat we graag tijd met de kinderen doorbrengen, maar ook veel tijd alleen nodig hebben. En daar is helemaal niks mis 

Wat zijn de grootste uitdagingen van introverte moeders?

"Je wilt dolgraag bij je kinderen zijn, terwijl je ook tijd alleen nodig hebt. Die continue tweestrijd zorgt ervoor dat je soms het idee hebt dat je helemaal niet geschikt bent voor het moederschap, terwijl je intens veel van je kinderen houdt. Omdat niet alleen jij hard bent voor jezelf, maar ook omdat de buitenwereld niet altijd begrijpt hoe het zit.

Om nog maar te zwijgen over de slapeloze nachten terwijl dat juist jouw oplaadtijd hoort te zijn, de speelafspraakjes die de basisschool met zich meebrengt, te veel speelgoed met te veel geluid en de indoorspeeltuinen waar kinderen dolgelukkig zijn en waar jij het liefst in een hoekje zou willen huilen omdat er te veel prikkels binnenkomen."

Wat is de kracht van introverte moeders?

"Introverten kunnen uitstekend observeren. We nemen vaak plaats in een hoek van een ruimte waardoor we overzicht hebben: niks ontgaat ons. Het is fijn dat je dit observeren goed thuis kunt inzetten. Je ziet een hoop gebeuren bij jouw kinderen en hebt binnen no time door of er iets aan de hand is, of ze je de waarheid vertellen. Ze zeggen weleens dat moeders ogen in hun achterhoofd hebben (de mijne had ook zo’n gave) en als introvert is die radar extra sterk.

Daarnaast zijn introverten ook goed in luisteren. En hoe fijn is dat voor de kinderen in huis? Wetende dat ze altijd terechtkunnen met hun verhaal en dat ze, zonder onderbroken te worden, flink kunnen uitrazen om vervolgens goed advies te ontvangen." 

Welke tip zou jij willen geven aan introverte moeders?

"Ik kan je nu al wel zeggen: het lukt zeker niet altijd om rekening te houden met je eigen behoeften, met je eigen introverte bubbel. Kinderen zijn kinderen: ze hebben je nodig, ze zullen altijd dingen blijven vragen en zelfs als je op het toilet zit, vinden ze het gezellig om je bezigheid te aanschouwen. Maar zorg wel dat je je eigen behoeften blijft erkennen zodat je niet weken doorbrengt als overprikkelde moeder. Daar word je geen leuker mens van en dat is absoluut van invloed op de sfeer in huis en op het gedrag van de kinderen en je eventuele partner. Dat betekent grenzen aangeven, keuzes maken en continu je energieniveau aan proberen te vullen. Iedere dag weer."

Tegen welke uitdagingen loop jij aan als introvert? Ik ga er graag met je over in gesprek.