Hoewel de decembermaand dit jaar anders is dan andere jaren, ervaren veel mensen het nog steeds als een drukke maand. Zeker als introvert kan het vermoeiend zijn om van de ene Zoom-borrel naar de andere te gaan en een moment voor jezelf te vinden. Een paar tips om deze maand wat meer rust te vinden.

Gun jezelf de ruimte

Introverten hebben de neiging om anderen meer ruimte te geven dan zichzelf. Daardoor kan het gebeuren dat je over je eigen grenzen heen gaat, waardoor je uitgeput kunt raken. Het is echter volkomen begrijpelijk als je af en toe even wat tijd voor jezelf nodig hebt. Dat voelt wellicht wat ongemakkelijk, maar als introvert is het een levensbehoefte. Bovendien geldt dat als je goed voor anderen wilt zorgen, je eerst goed voor jezelf zult moeten zorgen. Gun jezelf wat ruimte, zodat zowel jij als je omgeving daar baat bij hebben.

Nee is ook een antwoord

Omdat het zo moeilijk is voor introverten om ruimte te nemen, is het vaak ook lastig om nee te zeggen. Een introvert heeft al gauw het idee dat hij een ander tekort doet als hij nee zegt. Realiseer je echter dat als je overal maar ja op zegt en je je vervolgens bij de zoveelste sociale gelegenheid bent, jij waarschijnlijk niet meer op je best bent. Dat is zowel voor jezelf als voor jouw omgeving niet fijn. Durf af en toe nee te zeggen, zodat je jouw aandacht volledig kunt richten op waar je wel ja tegen zegt. Dat zal je een stuk meer lucht geven.

Kwaliteit boven kwantiteit

Waar een extravert houdt van zoveel mogelijk contact in korte tijd, heeft een introvert juist meer baat bij diepgaander één-op-ééncontact. Nu we met wat minder mensen samen kunnen zijn tijdens de feestdagen, wordt het wat gemakkelijker om in kleiner gezelschap meer de diepte in te gaan. Deel wat jou bezighoudt en onderzoek waar je raakvlakken hebt met je gesprekspartner. Je zult merken dat je, wanneer je spreekt over jouw passie of die van de ander, je al snel wat meer de diepte in gaat.

Wees jezelf

Neem je het jezelf kwalijk dat jij niet zoveel zegt tijdens het kerstdiner? Of voel je je schuldig omdat je het liefst eerder weg zou gaan op oudejaarsavond? Het is erg eenvoudig om vooral te zien wat je niet goed doet, maar probeer het eens om te draaien. Alhoewel je niet veel zei, luisterde iedereen bijvoorbeeld wel heel aandachtig toen je jouw inzichten deelde. En omdat je eerder weg bent gegaan, voel je je de volgende dag ook nog fit. Introverten hebben hun eigen gebruiksaanwijzing die maakt dat ze het beste tot hun recht komen. Probeer je niet anders voor te doen, maar luister naar je eigen behoeften. Je zult zien dat anderen jouw kracht dan ook een stuk beter zullen gaan zien.

Meer leren over introversie en hoe je om kunt gaan met de uitdagingen daarvan? In de training De Kracht van de Introvert ga ik hier dieper op in.