hoogbegaafd introvert carrière

Hoe je je carrière vormgeeft als hoogbegaafde introvert

Karolien Koolhof
Hoe je je carrière vormgeeft als hoogbegaafde introvert

Snel verveeld raken in je werk. Een ellenlang CV hebben. Of de zoveelste studie gaan doen die nu hopelijk écht leidt tot werk dat je leuk vindt. Het zijn dingen waar hoogbegaafde introverten vaak mee te maken hebben. Maar hoe zorg je nu dat je wél die uitdaging blijft vinden? En dat je in een omgeving werkt waar je tot je recht komt? Een paar tips om je carrière vorm te geven als hoogbegaafde introvert.

Ken jezelf
Het klinkt wellicht logisch, maar het begint allemaal met jezelf echt goed kennen. Als hoogbegaafde introvert kun je erg veel, waardoor je ook in een rol die je wellicht minder leuk vindt nog steeds uit kunt blinken. Die rol zal je echter op de lange termijn niet gelukkig maken. Opnieuw zul je de rusteloosheid gaan voelen en het verlangen naar 'iets anders'. 

Om meer zelfkennis te krijgen, zul je wel zelf het initiatief moeten nemen. Loopbaancoaching wordt namelijk niet veel aangeboden door werkgevers, simpelweg omdat zij daar niet zoveel belang bij hebben. Jouw belang is echter des te groter, omdat het voor jou als hoogbegaafde introvert van groot belang is om te weten wat je wilt en wat er echt bij je past. Bekijk daarom de mogelijkheden voor het doen van een persoonlijkheids- en/ of competentietest. Quiet Quality biedt meerdere van die testen aan. Met de kennis die je daardoor opdoet kun je jouw carrière een stuk beter vormgeven.

Het is met name belangrijk dat je uitdaging blijft vinden in je werk. Weet je wat je wilt en wat er bij je past, dan kun je op dat vlak steeds gaan zoeken naar verdieping en verbreding. Op die manier houd je je werk interessant, omdat het je zal blijven uitdagen.

Ken je omgeving
Zeker wanneer je samenwerkt met anderen is het belangrijk dat jij je bewust bent van je omgeving. Hoe verschillen jouw collega's van jou wat betreft communicatie en werkwijze? En hoe zorg je dat zij zich ook bewust zijn van wat jou anders maakt als hoogbegaafde introvert?

Een gebrek aan bewustzijn en onbegrip over het feit dat anderen wellicht anders zijn dan wij kan een negatieve invloed hebben op de samenwerking tussen mensen. Pas wanneer je dat bewustzijn creëert en ervoor zorgt dat ieders kracht wordt gezien, zal die samenwerking echt constructief worden. Om dit te bereiken kun je met het gehele team een persoonlijkheidstest doen of een sessie organiseren waarin je samen op zoek gaat naar zowel de verschillen als de overeenkomsten. Teams die slim gebruik weten te maken van die verschillen, zijn doorgaans een stuk beter in het creëren van nieuwe dingen.

Wees niet te streng voor jezelf
Hoogbegaafde introverten zijn vaak echte perfectionisten. Hun werk heeft een belangrijke plek in hun leven, wat ten koste kan gaan van hun privéleven. Zeker als het werk is dat meer energie vraagt dan dat het geeft, zal dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat de hoogbegaafde introvert opbrandt, met alle gevolgen van dien. Het is dus erg belangrijk om als hoogbegaafde introvert te leren je grenzen goed te bewaken.

Ook autonomie is een groot goed voor de hoogbegaafde introvert. Ze houden er niet van om te veel in de gaten gehouden te worden en willen vrijheid in hun werk. Krijgen ze die ruimte niet, dan zal dat leiden tot frustratie en soms zelfs tegendraadsheid. Zorg dus dat je in jouw werk voldoende beweegruimte hebt om zelfstandig dingen te doen en creatief te zijn. Heb je die ruimte niet, kijk dan hoe je die kunt krijgen, omdat het een levensbehoefte is voor je. Niet voor niets kiezen veel hoogbegaafde introverten voor het ondernemerschap.

Die creativiteit maakt het de hoogbegaafde introvert overigens soms knap lastig. Omdat ze snel het grote plaatje zien en dat kunnen doorvertalen richting de toekomst, hebben hoogbegaafde introverten vaak baanbrekende vernieuwende ideeën. Wanneer ze die ideeën delen, worden ze echter vaak niet begrepen. 'Doe niet zo gek' of 'Zo ver is het nog lang niet' zijn dingen die ze te horen krijgen, waardoor frustratie ontstaat. Wat helpt is als je de denkstappen die voor jou erg logisch zijn deelt met je omgeving. Op die manier wordt jouw idee duidelijker en zullen anderen het beter begrijpen. En laat je vooral niet ontmoedigen door onbegrip. Houd vast aan je idee als je er echt in gelooft, want dan zul je er uiteindelijk ook een weg voor vinden.

Houd je energie in balans
Drukke kantoortuinen, eindeloze netwerkborrels en onbegrensd perfectionisme hebben allemaal hun invloed op het energieniveau van de hoogbegaafde introvert. Bewaak je je grenzen niet goed genoeg, dan loop je het risico dat je uiteindelijk meer energie gebruikt dan dat je terugkrijgt. Stop je zelf niet, dan zal je lijf uiteindelijk aangeven wanneer het genoeg is. 

Hier komt nog bij dat veel hoogbegaafde introverten meesters zijn geworden in het zich aanpassen aan anderen. Ze willen vooral niemand tot last zijn en plaatsen het belang van een ander vaak boven dat van zichzelf. Daardoor gaan ze soms over hun eigen grenzen heen, wat leidt tot frustratie en het verliezen van energie.

Zorg dus dat je regelmatig rustmomenten inplant gedurende de dag. Lees een boek, doe een meditatie-oefening of ga sporten om even met iets totaal anders bezig te zijn en een moment voor jezelf te hebben. Dit zal je helpen om ook op de lange termijn lekker in je vel te zitten, waardoor je ook in je werk een stuk beter zal presteren.

Heb je het idee dat er nog zoveel meer in je zit, maar weet je niet goed hoe je dat eruit krijgt? Zou je graag die volgende stap zetten, maar vind je dat eigenlijk doodeng? En wil je leren hoe je toch de ruimte krijgt voor jouw ideeën, zonder direct de confrontatie aan te gaan? Dan is de workshop Ontdek Je Kracht die ik in april en mei geef iets voor jou. Je leest er hier meer over.

 

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht