"Ik weet niet zeker of ik wel als introvert omschreven wil worden. Misschien heb ik dat nog niet helemaal geaccepteerd van mezelf." Het is een uitspraak van één van de introverte leiders die ik in de afgelopen maanden interviewde voor mijn eerste boek, dat gaat over introvert leiderschap. Die gesprekken maakten één ding heel duidelijk: introvert leiderschap vind je overal.

Van Canada tot de Filipijnen en van Zimbabwe tot Finland: ik maakte de afgelopen maanden een digitale wereldreis waarop ik sprak met introverte leiders uit de hele wereld. Twaalf daarvan kwamen van wat dichterbij, namelijk Nederland en België. En stuk voor stuk staan ze in mijn boek Introvert Leiderschap

Het idee voor dit boek ontstond tijdens mijn MBA in Berlijn, waar ik onderzoek deed naar introvert leiderschap. Ik verzamelde zoveel waardevol materiaal dat het me zonde leek om dat slechts te gebruiken voor een eindscriptie. En dus besloot ik er een boek over te schrijven. Als kind schreef ik al verhalen en mijn droom was toen om schrijfster te worden. Met een kleine omweg gebeurt dit dus nu alsnog.

Herkenning

Uiteraard heb ook ik het boek Quiet van Susan Cain gelezen. Wat mij betreft hét standaardwerk voor alle introverten. Wat mij wel opviel, is het vrij Amerikaanse perspectief van dat boek. Door mijn grote interesse in andere culturen en talen weet ik dat er nogal wat verschillen zijn in hoe mensen naar de wereld kijken en die vond ik jammer genoeg niet terug in het boek van Cain. Voor mij was dat reden om op ieder continent met ten minste twee mensen te spreken, om zo een breder beeld te kunnen schetsen van de introverte leider.

De gesprekken met de introverte leiders waren stuk voor stuk erg inspirerend. Ik vond er, als mede-introvert, veel herkenning in, maar kon de leiders zelf ook een stukje geruststelling bieden in bepaalde zaken die duidelijk horen bij het zijn van een introverte leider. Zo merkte ik dat veel introverte leiders het zichzelf kwalijk nemen dat ze niet zo uitgesproken zijn. Dat, terwijl ze juist op hun geheel eigen en meer introverte wijze leiding geven aan hun team, dat daardoor mooie resultaten behaalt.

Connectie

Veel van de gesprekken raakten mij ook echt persoonlijk, door de bijzondere connectie die er ontstond. Zo biechtte één van de leiders op dat zij zichzelf eigenlijk nog niet helemaal als introvert had geaccepteerd. Een ander gaf aan dat zij eigenlijk nog nooit op die manier naar zichzelf had gekeken. En weer een ander dat dit interview misschien wel het moment was waarop hij het langste over zichzelf had gesproken ooit. Iets wat hij gewoonlijk eigenlijk liever niet deed.

De interviews ontkrachten in ieder geval het beeld van de introvert als stil en zonder mening: alle leiders praatten honderduit over hun ervaringen en waren duidelijk erg betrokken bij het onderwerp. Ook laten ze zien dat introvert leiderschap werkelijk overal te vinden is: zowel wereldwijd als binnen allerlei sectoren, van podiumkunst tot het bankwezen en van de advocatuur tot een goed doel. 

Volg de ontwikkelingen

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom introvert leiderschap? Daarvoor heb ik een speciale facebookgroep gemaakt, zodat je het op de voet kunt volgen. Je bent van harte welkom!

Ben jij zelf een introverte leider of heb je ambities om er eentje te worden? Dan ben ik heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en verwachtingen! Ik hoor graag van je in een reactie bij dit bericht op social media, of via info@quietquality.org