kernkwaliteiten kernkwadrant Daniel Ofman introvert coaching loopbaancoaching

Mens, erger je niet

Karolien Koolhof
Mens, erger je niet

Introverten kunnen vaak slecht tegen dominante of bazige mensen. Ze vinden dat die veel te veel ruimte innemen en veel te veel met zichzelf bezig zijn. Hoe storend je dit gedrag ook vindt, je kunt je allergie ook inzetten om er iets van te leren. Zo gebruik je jouw irritaties op een constructieve manier.

Ga eens na bij jezelf: welke mensen halen het bloed onder je nagels vandaan? Als je wat introverter bent, is de kans groot dat dat ligt op het vlak van ruimte innemen. Als introvert neem je liever niet te veel ruimte in en dus stoor je je aan mensen die dat wel doen. Egoïsten, dominante mensen, luidruchtige mensen: je hebt er waarschijnlijk een enorme hekel aan.

Het interessante is dat die irritaties veel zeggen over jou. De Nederlandse managementcoach Daniel Ofman ontwierp er zelfs een model voor, het zogeheten kernkwadrantenmodel. Degene aan wie je zo stoort, heeft stiekem namelijk eigenschappen waar jij in hele lichte mate zelf ook wel wat van zou willen hebben.

Kernkwaliteit

Ofman onderscheidt vier verschillende dingen. Dat waar jij goed in bent, is je kernkwaliteit. Schiet je daarin door, dan kom je terecht in jouw valkuil. Je kunt bijvoorbeeld bescheiden zijn, maar als je daarin doorschiet word je onzichtbaar. Tegenover jouw valkuil staat jouw allergie: datgene waar jij je bij anderen aan stoort. Het is de valkuil van iemand anders. Egoïsme bijvoorbeeld. Zou je daar echter slechts zo'n vijf procent van nemen, dan is dat vaak precies datgene wat jij zelf nodig hebt: jouw uitdaging. Iets meer ruimte innemen bijvoorbeeld. 

Door op deze manier te leren kijken, zal je gemakkelijker de kwaliteiten van een ander gaan zien. Je ziet bijvoorbeeld dat die dominante baas wel heel resultaatgericht is. Of dat die bemoeizuchtige collega eigenlijk vooral het beste met je voor heeft. Dit kan je zowel helpen om milder te zijn ten opzichte van gedrag waar je je aan stoort, als inzicht geven in je eigen uitdagingen. 

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan met jouw uitdagingen? Neem gerust contact met mij op.

 

 

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht