Binnen bedrijven is er steeds meer aandacht voor neurodiversiteit. Kort gezegd gaat dit om verschillen in de hersenen van mensen. Dat is dan ook precies de reden waarom ook introversie er onderdeel van is.

Met neurodiversiteit duiden mensen meestal autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit aan. Bij al deze dingen is er een verschil in de neurologische en cognitieve werking van de hersenen. In dat rijtje hoort echter ook introversie thuis. Hoe zit dat nu precies?

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de verschillen in de hersenen van meer introverte en meer extraverte mensen. Bij introverten zagen ze dat zij gevoeliger zijn voor dopamine, het gelukshormoon. Om die reden hebben introverten minder zogeheten dopaminereceptoren: cellen die gevoelig zijn voor prikkels. Extraverten hebben er daar juist meer van, omdat zij meer prikkels nodig hebben om zich prettig te voelen.

Denkproces

Een ander verschil is dat het denkproces bij een introvert anders werkt. Een introvert denkt voordat hij of zij spreekt en bekijkt dingen graag vanuit verschillende perspectieven. Dat verklaart waarom snel reageren vaak zo lastig is. Bij extraverten gaan denken en praten samen, omdat het praten helpt bij het vormen van de gedachten. Ook daar is dus een verschil te zien in de werking van de hersenen.

Net als autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is introversie iets wat je niet kunt zien. Het is onzichtbare diversiteit en daarom juist zo lastig om je bewust van te zijn. Als mensen gaan we er namelijk vaak van uit dat andere mensen net zo zijn als wij, waardoor we het vreemd vinden als ze anders reageren. Alleen door je bewust te zijn van de verschillen en hoe je elkaar daarin kunt versterken, ontstaat er ruimte voor iedereen om zichzelf te zijn.

Niet zwart-wit

Uiteraard is ook dit geen zwart-wit verhaal. Persoonlijkheid is complex en vaak spelen er nog meer zaken mee die invloed hebben op iemands functioneren. Zaken als verlegenheid of bescheidenheid worden soms geïnterpreteerd als introversie, terwijl dat andere dimensies zijn van persoonlijkheid. En een introvert die hoogbegaafd is of bijvoorbeeld dyslexie heeft, heeft ook net weer een andere gebruiksaanwijzing.

Belangrijk hierbij is om te zorgen voor meer bewustzijn hierover, zodat er een veilige sfeer ontstaat om erover te praten. Dit gebeurt al bij bedrijven zoals ASML (zij richtten een speciaal netwerk op), ABN Amro en Philips. Op de korte termijn vraagt het wellicht een investering, maar op de langere termijn zorgt dit soort bewustzijn voor meer innovatie, minder verloop en ook meer werkplezier. In de huidige krappe markt is het bovendien een slimme manier om in een grotere vijver te vissen.

Quiet Quality verzorgt inspiratiesessies over het thema neurodiversiteit en diversiteit in persoonlijkheid. Neem contact op voor meer informatie.