Nu veel van de maatregelen van de baan zijn, gaan ook steeds meer mensen weer terug naar kantoor. Als introvert kan dat soms best lastig zijn. Hoe zorg je dat je op een fijne manier weer op kantoor werkt? Een paar tips.

Jouw werkplek

Als introvert ben je gebaat bij een rustige werkplek. Een kantoortuin is dus niet zo'n geschikte werkomgeving, omdat je dan snel overprikkeld raakt als introvert. Zorg dat je een fijne plek vindt waar je je optimaal kunt concentreren. Dat betekent dus een plek waar niet de hele dag mensen langs lopen en waar je ongestoord je werk kunt doen. Heeft jouw bedrijf speciale ruimtes om je even af te zonderen? Maak daar dan zeker af en toe gebruik van, omdat je als introvert van nature de behoefte hebt om in je eentje weer op te laden.

Plan me-time in

Wellicht ben je er in de thuiswerkperiode al mee begonnen, maar het is zeker iets om te (blijven) doen als je op een druk kantoor werkt: tijd voor jezelf inplannen. Zo voorkom je dat jouw hele dag wordt volgeboekt met vergaderingen en je dus geen tijd hebt om weer op te laden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door tussen de middag een bepaalde tijd te blocken of juist wat later in de middag. Gebruik die tijd om iets te doen waar je energie van krijgt, of dat nu wandelen, een één-op-één gesprek met een collega of juist een uitzoekklusje is. Op die manier zorg je dat je gedurende de dag voldoende energie houdt om je werk te doen.

Benut rustige momenten

Binnen ieder bedrijf zijn er momenten waarop er minder collega's aanwezig zijn. Woensdagmiddag en vrijdag zijn doorgaans momenten waarop het relatief rustig kan zijn op kantoor. Benut die rust door juist dan taken in te plannen waar je met volle aandacht aan moet werken. Dit voorkomt dat je tijdens je werk snel afgeleid raakt, waardoor je langer over je werk zult doen. En bovendien is het als introvert ook fijn om af en toe even alleen te werken, zodat je wat tijd hebt om weer op te laden.

Geef aan wat je nodig hebt

Introverten hebben vaak het idee dat ze anders zijn en vinden het daardoor lastig om echt te gaan staan voor wat ze nodig hebben. Dit is echter wel heel belangrijk om je op je gemak te voelen op een werkplek. Wees duidelijk over het feit dat jij graag van tevoren nadenkt over de onderwerpen van een vergadering, dat je soms graag even alleen werkt en dat gesprekken bij jou beter werken als ze één op één zijn. Extraverten zijn zich hier vaak niet zo van bewust en door ze er attent op te maken, zal dat bewustzijn groter worden. Als er meer begrip is voor jouw introverte kant, wordt het voor jou een stuk gemakkelijker om bij jezelf te blijven.

Wil je meer tips over hoe je als introvert kunt samenwerken met extraverten? Of juist hoe je als extravert samenwerkt met een introvert? In mijn boek Introvert Leiderschap lees je er alles over.