Overweeg je loopbaancoaching, maar weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? Of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld de vergoeding of mogelijke trajecten? Hieronder beantwoord ik vijf veelgestelde vragen over loopbaancoaching.

1: Wat is loopbaancoaching?

Een loopbaancoach ondersteunt jou in jouw ontwikkeling binnen je werk. Daarbij kijkt hij of zij vaak ook naar factoren die losstaan van dat werk, zoals persoonlijke aspecten. Een loopbaancoach kan jou helpen om antwoord te vinden op vragen als 'Van welk werk word ik nu echt gelukkig?', 'Welke baan past bij mij?' en 'Hoe zet ik de volgende stap in mijn carrière?'

Een goede coach helpt jou om een bepaald probleem te vertalen naar concrete stappen richting een oplossing. Je kunt daarbij denken aan zaken als werkdruk, grenzen stellen of het omgaan met conflicten. 

2: Hoe vind ik een goede coach?

Om een goede coach te vinden, is het goed om op meerdere dingen te letten. Ten eerste de opleiding van de coach: heeft hij of zij een gedegen en erkende coachopleiding gedaan? Instanties als NOLOCNOBCO, EMCC en ICF hebben lijsten van opleidingen die zij erkennen. Als coach heb ik een door de NOBCO erkende opleiding gevolgd. 

Kijk daarnaast ook naar de methoden die de coach gebruikt: zaken als NLP, systeemopstellingen en MBTI zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Hoewel ze soms wel degelijk kunnen werken, is de effectiviteit ervan officieel dus nooit bewezen. Quiet Quality werkt alleen met evidence based methoden.

Tenslotte is het natuurlijk erg belangrijk dat je een klik hebt met de coach. Maak persoonlijk kennis om te zien of je je veilig voelt bij de coach en of je samen aan de slag zou willen. Bij een coach met wie je geen klik voelt, is het namelijk moeilijk om jezelf echt volledig open te stellen. Ik ben als coach gespecialiseerd in introverte professionals, omdat ik die als introvert erg goed begrijp en ik met hen ook snel de diepte in kan gaan.

3: Hoe lang duurt loopbaancoaching?

De trajecten verschillen van persoon tot persoon. Waar de één binnen een paar sessies een gigantische doorbraak krijgt, heeft de ander iets meer tijd nodig om diepere thema's te kunnen onderzoeken. In zijn algemeenheid kan ik stellen dat cliënten gemiddeld tussen de vier en tien sessies nodig hebben om resultaat te boeken. 

Als coach bied ik een vast traject aan. Tijdens het traject Kracht In Beweging brengen we tijdens vier sessies van twee uur jouw kwaliteiten in kaart en gaan we aan de slag met jouw volgende stap. Dit traject kun je in twee à drie maanden doorlopen, afhankelijk van de door jou gekozen frequentie. Indien gewenst kunnen er na afloop losse sessies bijgeboekt worden om bepaalde thema's nog verder uit te diepen. Kracht In Beweging kost €950 inclusief btw.

4: Wordt loopbaancoaching vergoed?

Voor particulieren

Veel bedrijven hebben een coachings- of opleidingsbudget. Check in je CAO, bij de HR-afdeling of bij je leidinggevende of dit ook in jouw bedrijf het geval is.

Betaal je de kosten zelf, dan krijg je 38,10% of 51,75% vergoed, afhankelijk van de belastingschijf waar jouw inkomen in valt. Bij de Belastingdienst vallen de kosten voor loopbaancoaching onder ‘studiekosten en andere scholingsuitgaven’ en zijn volledig aftrekbaar. Het traject moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Het coachtraject is gericht op je huidige of toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. 
  • Je krijgt geen studiefinanciering.
  • Je totale kosten zijn hoger dan €250,- (incl. btw).

Wil je gebruik maken van deze regeling? Geef dit dan duidelijk aan bij je aanvraag, zodat ik dit op de factuur kan vermelden. De exacte voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst.

Voor ondernemers

Kosten voor coaching zijn aftrekbaar als bedrijfskosten.

5: Wat bereik ik met loopbaancoaching?

Veel van de dingen die je bij loopbaancoaching tegenkomt hebben te maken met loslaten: loslaten van werk dat niet meer bij je past, het loslaten van verwachtingen van jezelf en/ of je omgeving en het loslaten van een vast idee dat je wellicht had van jouw toekomst. Daarvoor in de plaats ga je op zoek naar waar je nu echt gelukkig van wordt, wat jou drijft en waar je naartoe wilt. Daarbij kun je soms verrast worden door dingen die je niet eerder overwoog, maar soms ook juist de bevestiging vinden van iets waarvan je stiekem wel wist dat dat bij je zou passen.

Natuurlijk is ieder mens anders en dus is ook ieder traject anders. Een overeenkomst bij mijn cliënten is dat ze stuk voor stuk gemotiveerd zijn om zelf de regie te nemen over hun loopbaan en om daar actief mee aan de slag te gaan. Daarbij zijn ze niet bang om af en toe uit hun comfortzone te stappen om zo verder te komen. Want zeg nu zelf: het leven is toch veel te kort om te blijven hangen in een baan waar je niet gelukkig van wordt?

Wil je eens vrijblijvend kennismaken om te zien wat ik als loopbaancoach voor jou kan betekenen? Plan dan een gratis intakegesprek in.