Een introvert houdt er doorgaans niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Die ruimte geeft hij liever aan de ander. Dat geldt net zozeer voor de introverte leider, die vaak een meer coachende en faciliterende rol aanneemt, zo bleek uit mijn eigen onderzoek onder 30 introverte leiders wereldwijd. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt nu dat die bescheidenheid heel goed is voor een bedrijf. Dat behaalt daardoor namelijk betere resultaten.

Eerder bleek al dat bescheidenheid zorgt voor een betere samenwerking, meer gedeeld leiderschap en het beter delen van informatie binnen een bedrijf. Onderzoekers uit Texas voegen daar nu een ander voordeel aan toe, namelijk dat bedrijven met bescheiden leiders het ook nog eens beter doen op de beurs.

Met behulp van video's keken de onderzoekers naar het gedrag van 185 CEO's van grote beursgenoteerde bedrijven. Daarbij kenden ze scores toe voor de bescheidenheid van die leiders. Ook keken ze naar de voorspellingen van financiële analisten voor de aandelen van die bedrijven. Wat bleek: de aandelen van bedrijven met meer bescheiden leiders werden lager ingeschat, waardoor zij aan die verwachtingen konden voldoen of ze zelfs konden overtreffen.

Positief effect

De overmoedige CEO's daarentegen hadden moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Vaak behaalden zij slechtere resultaten dan de meer bescheiden leiders. De lagere verwachtingen van meer bescheiden leiders hebben dus uiteindelijk een positief effect op het uiteindelijke resultaat. 

Dit nieuwe onderzoek laat wat mij betreft nog maar eens de kracht van introvert leiderschap zien. Ik deed daar zelf onderzoek naar voor mijn boek over introvert leiderschap dat in november verschijnt. Uit de gesprekken die ik had met 30 introverte leiders wereldwijd kwam ook hun bescheidenheid naar voren, naast de vrijheid die zij geven aan hun teams. Wil je meer weten over introvert leiderschap en mijn boek? Dan nodig ik je van harte uit in mijn groep op Facebook of Linkedin.