

Over de auteur
- Karolien Koolhof is coach voor introverten en hoogbegaafden
- Auteur van het boek Introvert Leiderschap
- Contact
Vakantie. Het klinkt als ontspanning, vrijheid en genieten. Even weg uit de dagelijkse sleur, geen verplichtingen, lekker opladen. Voor veel mensen is dat ook echt zo. Maar voor introverten kan de vakantieperiode verrassend veel stress opleveren, juist omdat er zoveel verwacht wordt. Gezelligheid, drukke reisschema’s, overvolle campings of groepsactiviteiten die ‘voor de lol’ zijn, maar vooral uitputtend voelen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanloop ernaartoe. Het plannen, kiezen, overleggen, boeken, koffers pakken. Voor veel introverten is dit geen pretje, maar een bron van spanning. Niet omdat ze geen vakantie willen, maar omdat vakantie er vaak uitziet zoals extraverten het graag hebben. En daar wringt iets.
Veel vakanties draaien om samen dingen doen: met familie op de camping, met vrienden naar een festival, of met het hele gezin twee weken in een huisje. De onderliggende norm is vaak: hoe meer sociale interactie, hoe leuker. En als je even alleen wilt zijn, dan wordt dat al snel opgevat als saai, ongezellig of afstandelijk.
Voor een introvert kan dat knap lastig zijn. Want hoewel je heus van mensen kunt houden en kunt genieten van contact, betekent het niet dat je daar onbeperkt energie van krijgt. Integendeel: na een dag met veel mensen of indrukken, heb je tijd nodig om op te laden. Alleen. In stilte. Zonder input.
Juist in de vakantie lukt dat vaak niet goed. Want je bent de hele dag samen. Of er is een programma waar je moeilijk onderuit komt. Of je zit in een druk vakantiepark met honderd geluiden tegelijk. Daardoor voel je je prikkelbaar, vermoeid of afgesloten – precies het tegenovergestelde van wat je hoopte te bereiken.
Ook de periode vóór de vakantie is vaak een uitdaging. Want waar veel extraverte mensen plannen maken vanuit enthousiasme (“Ja leuk, laten we dat ook doen!”) plannen introverten vaak vanuit een soort voorzichtigheid. Je wilt graag overzicht, rustmomenten, voldoende hersteltijd.
Maar dat botst vaak met hoe vakantieplannen gemaakt worden. Er moeten knopen worden doorgehakt, er zijn veel keuzes (wat als het tegenvalt?), en het liefst doe je het ‘goed’. En als je met anderen op reis gaat, voel je je soms verantwoordelijk voor hun wensen óf pas je je aan om de sfeer niet te verpesten.
Het gevolg: tegen de tijd dat de vakantie begint, ben je al uitgeput. En het vooruitzicht van een volle agenda of druk gezelschap werkt dan eerder als stressfactor dan als voorpret.
Wat helpt, is om jezelf serieus te nemen. Klinkt simpel, maar dat is het vaak niet. Want misschien heb je jezelf jarenlang aangeleerd dat je je maar moet aanpassen. Dat vakantie nu eenmaal druk, sociaal of vol hoort te zijn. Of je voelt je schuldig als je niet ‘mee doet’ met de groep. Maar introvert zijn is geen gebrek, het is een andere manier van omgaan met de wereld.
Als je weet dat je oplaadt van stilte, natuur, diepgang of alleen-zijn, dan mag dat het vertrekpunt zijn van je vakantie. Niet pas achteraf, als je overprikkeld bent, maar al in de voorbereiding. Je hoeft niet alles alleen te doen, maar het helpt enorm als je van tevoren je grenzen en behoeften helder hebt – voor jezelf én voor anderen.
Er zijn gelukkig veel manieren om vakantie op een introvertvriendelijke manier vorm te geven. Hieronder een paar ideeën:
Kies voor rust in plaats van prikkels
Denk aan een kleinschalige accommodatie, een natuurcamping, een huisje in de bergen of aan zee – plekken waar je kunt terugtrekken. Vermijd massatoerisme, drukke steden of all-in resorts als je weet dat je daar snel overprikkeld raakt.
Plan bewust lege dagen in
Zorg dat niet elke dag volgepland is. Reserveer ruimte om te lezen, wandelen, nietsdoen of gewoon even alleen te zijn. En wees daar helder over naar je reisgezelschap: dat je oplaadt van rust betekent niet dat je ongezellig bent.
Neem een ‘vluchtroute’ mee
Zorg dat je altijd een manier hebt om je terug te trekken: een eigen kamer, een wandeling in je eentje, een boek of noise cancelling headphones. Het helpt als je weet dat je ergens heen kunt als het te veel wordt.
Bespreek verwachtingen vooraf
Als je samen reist, is het goed om vooraf te praten over ieders wensen. Wat verwacht je van de vakantie? Hoeveel ‘samen’ versus ‘alleen’ tijd is fijn? Wat doe je als iemand zich even wil terugtrekken? Als je dat bespreekt vóórdat het probleem wordt, voorkom je veel frustratie.
Durf anders te kiezen
Je hóeft geen grote reis te maken als dat je uitput. Een week thuis met je telefoon uit, elke dag wandelen en koken wat je lekker vindt, kan veel herstellender zijn. Of een solovakantie. Of een midweek in je eentje in een boshuisje. Je mag kiezen wat bij jóu past, ook als dat niet het standaardplaatje is.
Voor introverten is vakantie niet zomaar ‘even eruit’. Het is ook een spiegel. Want ineens valt de structuur van werk of school weg, en blijf je over met jezelf. Je merkt hoe moe je eigenlijk bent. Of hoeveel je jezelf hebt aangepast. Of hoe graag je eens écht zou willen opladen, in plaats van je vakantie vooral te overleven.
Dat kan confronterend zijn, maar ook een kans. Om bewuster te kiezen. Om jezelf serieus te nemen. Om uit te vinden wat voor jou werkt, en dat een volgende keer als uitgangspunt te nemen in plaats van als bijzaak.
Misschien is dit wel het moment om je vakantie dit jaar eens anders aan te pakken. Minder moeten, meer mogen. Minder doen, meer zijn. En wie weet voelt het dan eindelijk als wat het bedoelt te zijn: een periode van herstel, ruimte en thuiskomen bij jezelf.