Heb je het idee dat je niet op je plek zit in je huidige baan, maar weet je niet precies wat nu wel de juiste plek is? Er zijn een paar stappen die je kunt zetten om daar meer helderheid in te krijgen. Vijf tips voor jouw zoektocht naar de ideale baan als introvert.

Ken jezelf

Het vinden van de juiste baan begint bij zelfkennis. Wat vind je leuk, waar ben je goed in en waar krijg je energie van? Maar ook: wat heeft de wereld volgens jou nodig en waar kun je geld mee verdienen? Breng dit in kaart door dit allemaal op een rijtje te zetten. Herken je hier een rode draad in?

Weet wat je nodig hebt

Bij het zoeken van een baan zijn we soms geneigd om ons aan te passen aan wat er gevraagd wordt. Maar wat nu als je het eens omdraait: wat heb jij nodig in een baan? In welke omgeving kom jij als introvert het beste tot je recht? En hoe moet een werkweek eruit zien? Hoe is de verhouding thuiswerken en op kantoor zijn? In de huidige arbeidsmarkt is veel mogelijk, dus zorg er vooral voor dat een baan ook wat dit betreft bij je past. 

Omschrijf jouw droombaan

Heb je op een rijtje wat jouw sterke punten zijn en wat je nodig hebt in een baan? Dan is het zaak om dit te vertalen in een droombaan. Hoe ziet die er voor jou uit? Welke taken horen erbij? In wat voor omgeving? En met wat voor soort mensen? Dit op papier zetten helpt je om vervolgens op zoek te gaan naar een dergelijke baan.

Oriënteer je

Met behulp van jouw lijstjes en droombaanomschrijving kun je vervolgens actief op zoek gaan. Welke functies komen (deels) overeen met jouw droombaan? En welke organisaties spreken je aan? Maak ook hier een overzicht van. Ga vervolgens in gesprek met mensen die al werken in een dergelijke rol of bij dat bedrijf. Zo krijg je een beeld van hoe het daadwerkelijk is.

Solliciteer

Heb je een vacature gevonden die je aanspreekt? Of een bedrijf waar je graag zou werken? Trek dan de stoute schoenen aan en solliciteer! Gebruik hiervoor de dingen die je op papier hebt gezet en zorg dat je er tijdens je sollicitatie ook achter komt of de werkomgeving bij je past. Voel je een klik? Dan heb je wellicht je droombaan gevonden.

Wil je graag hulp bij het vinden van jouw droombaan als introvert? Mijn traject Introverte Kracht aan het Werk helpt je hierbij. Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

dream job