introvert loopbaancoach introversie innerlijke criticus carrière

Zo zet je die volgende stap wél

Karolien Koolhof
Zo zet je die volgende stap wél

Heb je te weinig uitdaging en autonomie in je werk en voel je je onbegrepen door je collega's? Maar houdt iets in jou je tegen om op zoek te gaan naar wat je echt gelukkig maakt? Dit is een bekend probleem voor veel hoogbegaafde introverten. Het goede nieuws: je kunt die stap wel degelijk zetten, met de juiste mindset.

Je hebt al een tijdje het idee dat je niet meer zo op je plek zit. Je bent goed in wat je doet, maar eigenlijk mis je een stukje uitdaging. Regelmatig denk je na over andere mogelijkheden, waar je tegelijkertijd erg blij maar ook een beetje bang van wordt. Want waar je nu zit is het eigenlijk toch ook niet zo slecht?

Bij veel hoogbegaafde introverten gaat de innerlijke criticus hard werken op momenten dat ze buiten hun eigen comfortzone dreigen te stappen. Dat stemmetje vertelt ze dat ze beter kunnen blijven doen wat ze altijd al deden of, nog erger, vast niet zullen slagen als ze die stap wel zouden zetten. Daardoor houdt het stemmetje hen onnodig klein. Ook zijn ze zich vaak onvoldoende bewust van hun unieke kracht.

Wil je die volgende stap zetten, dan zul je dit patroon moeten doorbreken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk zal het je wel helpen om daar te komen waar je heen wilt. Een aantal tips.

Word je bewust van je innerlijke criticus
De innerlijke criticus is een mechanisme dat als doel heeft om jou te beschermen. Buiten jouw comfortzone kun je namelijk dingen tegenkomen als onzekerheid en kritiek van anderen, waardoor je dit als gevaar kunt zien. Je identificeert je vaak met deze stem, maar oorspronkelijk is hij gevormd door je opvoeding, het onderwijs dat je hebt gevolgd en jouw omgeving. De criticus ontstaat vanuit de angst om kritiek te krijgen van of in conflict te raken met je omgeving. Je kunt hem dus zien als een continu innerlijk conflict in jezelf.

Veel hoogbegaafde introverten luisteren heel sterk naar wat de criticus te zeggen heeft en handelen er vervolgens ook naar. Daardoor houd je jezelf echter onnodig klein. Zodra je in gaat zien waar dit stemmetje vandaan komt en wanneer het sterker wordt, wordt het gemakkelijker om het een minder prominente plek te geven. Je kunt hem gaan relativeren, waardoor hij uiteindelijk minder plek zal innemen. Daardoor wordt het makkelijker om daadwerkelijk die volgende stap te zetten.

Weet wat je waard bent
Jezelf verkopen is doorgaans niet iets waar hoogbegaafde introverten erg warm van worden. Ze vinden het al gauw opschepperig en kiezen er liever voor om zich wat bescheidener op te stellen. Maar die bescheidenheid wordt vaak verward met niet durven of zelfs niet kunnen en dat zal je dus uiteindelijk niet verder helpen.

Nu zeg ik niet dat je vanaf morgen ineens van de daken moet gaan schreeuwen hoe goed je bent (al zouden wij hoogbegaafde introverten dat best wel eens mogen doen), maar wel dat het goed is om te weten wat je waard bent. Weet jij waar je echt goed in bent? Weet jij hoe jij het verschil maakt in wat je doet? En wordt dit ook gezien door jouw omgeving? 

Om hier meer inzicht in te krijgen kun je bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest doen of een ikigai maken. Het vergt vaak wat oefening, maar als je gelooft in wat je kunt, zul je dit ook uitstralen. Daardoor wordt het uiteindelijk gemakkelijker om jouw wensen voor de toekomst te delen.

Stap buiten je comfortzone
What got you here, won't get you there is een bekende quote van Marshall Goldsmith en ook in deze situatie van toepassing. Als je blijft doen wat je altijd al deed, zul je waarschijnlijk niet snel de volgende stap zetten. Alleen door nieuwe dingen te proberen en buiten je eigen comfortzone te stappen, zul je kunnen groeien.

Zo'n verandering kan als hoogbegaafde introvert soms doodeng zijn. Je voelt je ineens weer een beginner en al gauw komt dat innerlijke stemmetje weer om de hoek kijken. Je gaat door diverse stadia van emoties als boosheid, angst en verdriet, om je uiteindelijk steeds zekerder te voelen in je nieuwe situatie. Op dat moment ben je in de leerzone beland.

Hierbij moet je wel oppassen dat je niet te snel te veel doet. Dan ligt namelijk het gevaar op de loer dat je in de paniekzone belandt. Je innerlijke criticus gaat op volle toeren draaien en je verstart. Op dat moment is het goed om toch even een stapje terug te doen.  

 

Stop met jezelf klein houden
Ben je klaar om die volgende stap te zetten en te stoppen met jezelf klein houden? Wil je leren hoe je je innerlijke criticus minder prominent laat zijn, hoe je glashelder krijgt waar jij goed in bent en hoe je buiten je comfortzone stapt? Dan is mijn workshop Stop Met Jezelf Klein Houden iets voor jou. Gedurende twee middagen of avonden ontdek je waar jouw kracht zit en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Daarnaast leer je hoe je beter om kunt gaan met jouw uitdagingen en valkuilen en wat je kunt leren van je allergieën.

Omdat we bij de workshop jouw persoonlijkheid als uitgangspunt nemen, is er veel aandacht voor wie jij bent als persoon. Om die reden is er een maximum van acht deelnemers voor deze workshop. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst krijg je een uitnodiging voor een persoonlijkheidstest, waarvan je de resultaten tijdens de bijeenkomst krijgt overhandigd. Op die inzichten bouwen we verder, om in de tweede sessie te komen tot een persoonlijk overzicht van krachten en valkuilen.

Over mij
Jarenlang hield ik mezelf klein, omdat ik bang was om daadwerkelijk de stappen te zetten waar ik echt gelukkig van zou worden. Het was gedrag dat ik mezelf als kind aanleerde, omdat ik erg gevoelig was (en ben) en dingen vaak anders doe dan anderen. Mensen begrepen mij daardoor vaak niet. Ik dacht dat als ik maar zo min mogelijk ruimte innam, ze me wel 'met rust zouden laten'.

Het was echter iets dat me steeds meer in de weg ging zitten, naarmate ik ouder werd. Ik wilde zoveel, maar door mezelf klein te houden lukte het me maar niet om dat te realiseren. Ik werd niet gezien en niet gehoord, waardoor ik niet de stappen zette die ik eigenlijk graag zou maken. Totdat ik er klaar mee was.

Door veel aan zelfontwikkeling te doen, kon ik deze denkcirkel uiteindelijk doorbreken en mezelf gaan accepteren zoals ik ben. Dit leidde er ook toe dat ik de stap richting het ondernemerschap kon zetten, omdat ik niet meer bang was om de ruimte te nemen die ik nodig had om mijn dromen werkelijkheid te maken. Iets waar ik jou ook graag bij help als coach.

Lees meer over mijn diensten

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht