Bij diverse introverte mensen die ik heb gecoacht ben ik het inmiddels tegengekomen: het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Ze blijven maar zoeken naar nog meer kennis en ervaring, maar het gevoel blijft. De oplossing ligt dan ook ergens anders.

'Als ik me er nog wat verder in verdiep, dan kan ik het vast' Een gedachte die ik regelmatig hoor bij introverten, maar die wat mij betreft een hellend vlak is. Want waar ligt immers het eindpunt? Heb je eenmaal die nieuwe kennis, dan realiseer je je dat je nog steeds niet alles weet. En dat je dus nog wel even door kunt gaan met kennis vergaren. Ondertussen lopen mensen helemaal vast.

Op deze manier komen die mooie plannen voor de toekomst nooit van de grond. Het voelt natuurlijk ook wel lekker veilig zolang je in je eigen comfortzone blijft. Maar je komt er uiteindelijk geen stap verder mee. 

Het fenomeen wat hier speelt noemen we imposter syndroom, ook wel het bedriegerssyndroom. Omdat je er zelf van overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent, ben je bang dat vroeg of laat ook anderen dat zullen ontdekken. Daardoor leef je in een constante angst om ontmaskerd te worden als een 'bedrieger'.

Zelfacceptatie

De oplossing hiervoor ligt niet in nog meer kennis of ervaring, maar in zelfacceptatie. Als je je hele leven hebt gehoord dat je wat minder introvert moet zijn, ga je immers vanzelf geloven dat er iets mis met je is. Door te kijken naar je eigen kwaliteiten in plaats van je gebreken, krijg je een andere focus zodat je wel vooruit komt. Vaak zit er een bepaalde angst onder waar je eerst mee aan de slag zult moeten. Door te kijken naar welke belemmerende overtuigingen je hebt, wordt het gemakkelijker om in te zien dat bepaalde gedachten niet kloppen en kun je ze vervangen door constructievere gedachten. 

Wat sowieso belangrijk is hierbij, is om je prestaties los te koppelen van wie jij bent als persoon. Dat jij iets niet kunt, betekent niet automatisch dat jij als persoon dan ook niets waard bent. Sta jezelf toe om fouten te maken als onderdeel van het proces. Op die manier vervang je een statische mindset door een groeimindset

Merk jij dat je vastloopt in jouw ambities omdat je het idee hebt niet goed genoeg te zijn? Neem gerust contact met mij op om hier eens verder over te praten.