Als coach krijg ik heel veel verschillende vragen van klanten. Toch zit er wel een rode draad in: het zijn (bijna) allemaal introverte professionals die een ontwikkelvraag hebben. Wat voor vragen dat zoal zijn? Een overzicht van de tien vragen die ik het vaakst hoor, plus een korte toelichting hoe ik daar mee omga.

Ik weet niet zeker of ik introvert ben. Hoe kom ik daar achter?

Al mijn trajecten beginnen met een uitgebreide persoonlijkheidstest. Zo krijg je direct antwoord op de vraag of je introvert bent en zo ja, waar dat stukje introversie precies zit. Daarnaast geeft deze test vaak al veel inzicht over andere dingen waar je tegenaan kunt lopen. Kom je niet als introvert uit de test, dan kan ik je vaak nog steeds wel helpen met de dingen waar jij mee worstelt. En zo niet, dan zal ik je uiteraard doorverwijzen.

Ik wil leren om me beter te profileren. Hoe doe ik dat?

Veel introverten zijn zich niet volledig bewust van waar hun kracht ligt en hoe ze die het beste kunnen laten zien. In mijn coachtraject besteden we zowel aandacht aan het in beeld brengen van jouw kwaliteiten als het stukje profilering. Zo wordt het gemakkelijker om te laten zien wat je in huis hebt. 

Wat voor werk past bij mij als introvert?

Als introvert zijn er bepaalde sectoren die beter bij je passen dan andere. Maar daarnaast spelen wat jij leuk vindt en hoe jij verder in elkaar zit natuurlijk ook een rol. Door dit allemaal in kaart te brengen, krijg je een helder beeld van wat jij wilt en kunt.

Ik wil graag leiding geven. Hoe doe ik dat als introvert?

Veel introverten denken dat leiding geven niet voor hen is weggelegd. Niets is echter minder waar. Introverten hebben een aantal unieke eigenschappen die hen erg waardevol maken als leidinggevende. Samen brengen we jouw kwaliteiten in kaart, zodat je deze beter naar voren kunt brengen. Daarnaast staan we stil bij de manier waarop je deze kwijt kunt in een rol als leidinggevende. 

Ik wil graag een eigen bedrijf beginnen. Hoe doe ik dat als introvert?

Als introvert kan het spannend zijn om uit je comfortzone te stappen en een eigen bedrijf op te zetten. Je moet je immers gaan profileren en dat betekent zichtbaarheid. Samen brengen we in kaart waar jouw unieke kwaliteiten liggen en kijken we naar wat jou tegenhoudt om die nu te laten zien. Daardoor wordt het gemakkelijker om ze uiteindelijk wel te gaan delen.

Hoe vind ik een betere balans tussen werk en privé?

Als introvert heb je voldoende tijd nodig op te laden. De balans tussen werk en privé kan scheef zijn, waardoor je niet voldoende energie overhoudt voor beide. Door in kaart te brengen wat jou energie geeft en waar jij energie van krijgt, kunnen we deze balans weer herstellen.

Mensen begrijpen me vaak niet. Hoe verander ik dat?

Introverten denken veel na, maar delen lang niet altijd wat er in hen omgaat. Dat maakt dat hun omgeving hen niet altijd goed begrijpt. Door hier anders naar te leren kijken en te leren om op jouw manier wat meer te delen, kun je zorgen dat er meer begrip ontstaat.

Hoe solliciteer ik als introvert?

Solliciteren heeft alles te maken met profileren. Je moet snel antwoord geven op vragen en veel over jezelf vertellen. Allebei dingen die introverten vaak lastig vinden. Door dit samen voor te bereiden en door helder te krijgen waar jouw unieke kracht ligt, wordt dit gemakkelijker.

Hoe ga ik om met perfectionisme?

Bij veel mensen die ik coach zie ik een neiging tot perfectionisme. Daardoor komen projecten niet af of durven ze niet te delen waar ze mee bezig zijn. Door anders te leren kijken naar perfectionisme en de valkuilen en kwaliteiten erachter, kun je leren om hier anders mee om te gaan.

Ik cijfer mezelf vaak weg. Hoe verander ik dat?

Introverten nemen liever niet te veel ruimte in. Daardoor krijgen anderen juist veel ruimte, maar dat kan ervoor zorgen dat de introvert zich niet meer gezien en/ of gehoord voelt. Door te leren wat dit gedrag triggert bij jou en hoe je dit anders aan kunt pakken, kun je ervoor zorgen dat jouw ideeën voortaan wel de ruimte krijgen.

Worstel jij met één van bovenstaande zaken? Ik spreek er graag verder over met je.

introvert