In een wereld waarin extraversie de norm lijkt, kan het als introvert voelen alsof je in de minderheid bent. Kijk je echter naar de cijfers, dan is het beeld heel anders. Zeker dertig procent van de wereldbevolking is introvert.

Als introvert ben je bedachtzaam en wat meer op de achtergrond, waardoor je vaak niet zo opvalt. Dit staat in schril contrast met de aanwezige en energieke extravert, die niet te missen is. Door dat verschil kan het soms voelen alsof er meer extraverten dan introverten zouden zijn, maar niets is minder waar. Ik neem je graag even mee in de cijfers.

Extraversie is één van de vijf dimensies van onze persoonlijkheid, als je uitgaat van het model dat de Big Five aanbiedt. Al die dimensies zien eruit als schalen, waarop je kunt scoren van links naar rechts. Scoor je ver naar links op het vlak van extraversie, dan kun je jezelf beschouwen als een introvert. 

In de Big Five zoals ik die gebruik, zijn er ook nog zes subschalen die laten zien op welk vlak je nu precies introvert bent. We kijken naar hartelijkheid, sociabiliteit, assertiviteit, energie, avonturisme en vrolijkheid. Op die manier krijg je een heel gedetailleerd beeld van wat nu maakt dat jij introvert bent.  

Evenveel

Bij al die schalen geldt dat er sprake is van een normaalverdeling: als je een lijngrafiek zou tekenen, is die in het midden het hoogst. De meeste mensen zitten dus ergens in het midden (ambivert). En er zitten evenveel mensen aan de linkerkant (introvert) als aan de rechterkant (extravert) van de schaal. Kijk je er op die manier naar, dan kun je dus zeggen dat er evenveel introverten als extraverten zijn. 

Hoe komt het nu dat het lijkt alsof er meer extraverten zijn dan introverten? Ten eerste zijn extraverten natuurlijk veel aanweziger. Daarnaast is onze maatschappij wat meer gericht op extraversie, waardoor een introvert al gauw de neiging heeft om zich aan te passen. En tenslotte is een extravert meer gericht op constant contact en heeft de neiging zich te omringen door anderen, terwijl een introvert behoefte heeft om af en toe alleen te zijn. Dan kan het al gauw voelen als je in de minderheid bent.

Nu je bovenstaande weet, kun je er echter juist gebruik van gaan maken. Kijk eens bewust rond op zoek naar mede-introverten als je ergens bent. En wees niet bang om jezelf op die manier te uiten. Je zult merken dat er meer introverten om je heen zijn, dan je aanvankelijk gedacht had.

Ben je benieuwd hoe jij scoort binnen de Big Five? Neem gerust contact met me op.