introvert introversie

Je plek vinden in een extraverte wereld

Karolien Koolhof
Je plek vinden in een extraverte wereld

Op school moest je hardop je vinger opsteken. In vergaderingen lijkt degene die het meest praat, het meest te weten. En op feestjes wordt vaak de “gezelligheid” gemeten aan volume. Het kan voelen alsof je moet veranderen om mee te doen. Extraverter zijn, meer zichtbaar, sneller reageren. Maar wat als dat gewoon niet jouw manier is?

Introversie is een persoonlijkheidstrek die diep geworteld is in de hersenen. Introverten reageren gevoeliger op prikkels van buitenaf, onder andere door een verhoogde activiteit in de insula en de prefrontale cortex (Depue & Collins, 1999). Daardoor denken ze vaak eerst na voordat ze iets zeggen, hebben ze behoefte aan rust om op te laden en geven ze de voorkeur aan diepgang boven oppervlakkigheid.

Deze voorkeuren zijn neurologisch en biologisch bepaald en veranderen niet wezenlijk door “gewoon meer oefenen” in extraverte vaardigheden. Wat wél mogelijk is, is dat introverten leren om hun kwaliteiten te benutten in een wereld die die kwaliteiten niet altijd vanzelf herkent.

Extravert ideaal

De westerse cultuur, vooral in de Verenigde Staten en grote delen van Europa, waardeert extraversie sterk. Mensen die assertief, energiek en sociaal zijn, worden sneller als competent, leidend of zelfs intelligenter gezien (Judge et al., 2002). Hierdoor ontstaat er sociale druk om mee te doen aan een extravert spel, ook al past dat niet bij je.

In organisaties zie je dat terug in voorkeuren voor brainstormsessies, netwerkevenementen en "agile stand-ups" waarin snel reageren belangrijker lijkt dan doordacht spreken. Voor introverten, die volgens Jung (1921) hun energie vooral halen uit hun innerlijke wereld, kan dit vermoeiend en frustrerend zijn.

Toch hoef je je als introvert niet aan te passen aan extraverte normen om succesvol te zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfkennis en het omarmen van je eigen stijl samenhangen met meer psychologisch welzijn (Ryan & Deci, 2001). Dat betekent: weten wat voor jou werkt en daar bewust keuzes in maken.

Ruimte

Als je weet dat je liever nadenkt voordat je spreekt, bereid dan een overleg goed voor en geef jezelf ruimte om te reflecteren. Als je merkt dat je energie weglekt na een drukke dag vol interactie, plan dan bewust herstelmomenten in. En als je beter functioneert in kleine groepen dan op grote borrels, kies dan voor diepgang in één-op-één-gesprekken.

Daarnaast helpt het om je te omringen met mensen die jouw tempo, observatievermogen en bedachtzaamheid waarderen. Uit relaties waarin je jezelf kunt zijn, haal je als introvert de meeste energie en verbondenheid (Laney, 2002).

Introversie is geen tekortkoming die je moet fixen, maar een kracht die je mag voeden. In een extraverte wereld is er juist behoefte aan mensen die luisteren, verdiepen en met aandacht aanwezig zijn. De kunst is om niet te proberen iemand anders te zijn, maar te groeien in wie jij al bent.

Wil je ontdekken hoe je als introvert beter tot je recht komt in werk en leven? Ik spreek er graag een keer verder over met je.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht