Het is misschien wel één van de moeilijkste keuzes als mens: volg je je hart of je hoofd? Maar moet je eigenlijk wel kiezen?

Wat ik bij diverse introverte mensen die ik heb gecoacht heb gezien, is dat ze zich in de dingen die ze doen met name laten leiden door hun hoofd. Dat kan alles namelijk beredeneren, wat maakt dat het veilig voelt in dat hoofd. Wat daardoor echter ook gebeurt, is dat iemand verder weg komt te staan van zijn of haar gevoel. Hoe veilig een hoofdkeuze ook is, vaak voelt die toch niet helemaal volledig.

Op dat soort momenten haal ik dan ook altijd het gevoel erbij. Zo tekende laatst een coachee letterlijk een hart op een post-it en legde die ergens in de ruimte neer. Doodeng om daar vervolgens op te gaan staan, maar het voelde uiteindelijk wel het beste. Je hart volgen gaat namelijk over datgene doen wat jij vanuit je eigen waarden het liefste wilt.

Overschreeuwen

Je hoofd kan je hart echter nog wel eens overschreeuwen. Dat gebeurt vaak uit angst voor bijvoorbeeld het maken van fouten of om afgewezen te worden. Daardoor wordt het lastiger om bij je gevoel te komen en er iets mee te doen. Het voelt dan alsof er een soort blokkade voor zit. Die zul je eerst moeten opheffen voordat je er weer beter bij komt.

Meer naar je gevoel luisteren wil echter niet zeggen dat je je hoofd helemaal niet meer gebruikt. Je kunt de twee namelijk perfect combineren. Kies je met je hart, dan kun je nog steeds rationeel nadenken over de mogelijke risico's. En kies je met je hoofd, dan kun je nog steeds even voelen wat dat emotioneel nou eigenlijk met je doet. Het belangrijkste bij dit alles is dat er een bepaalde balans is tussen voelen en denken. 

Wil je hier eens verder over praten? Neem dan gerust contact met me op.