Heb je je al een aantal keren voorgenomen om dingen anders te gaan doen, maar lukt het je telkens niet om het ook echt te doen? Niet zo gek, want verandering kan knap lastig zijn. Waarom is het zo moeilijk om te veranderen en hoe kan het dan wel? Een paar tips.

Een nieuwe baan zoeken, jezelf meer ruimte geven of stoppen met jezelf aanpassen: het zijn zaken waar veel van mijn klanten aan willen werken. Vaak hebben ze dit al op eigen houtje geprobeerd, maar merken ze vroeg of laat dat ze niet echt verder komen. De wil is er, maar concrete stappen ondernemen blijkt een stuk lastiger.

Dit heeft te maken met verschillende dingen. Ten eerste zijn mensen echte gewoontedieren. We blijven de dingen liever doen zoals we ze al deden, omdat dat ons minder energie kost. Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost gemiddeld zo'n twee maanden. Best een tijdsinvestering en daarom is het niet gek dat je van nature de voorkeur geeft aan op de oude voet verder gaan. In je comfortzone blijven is dus gemakkelijker dan daarbuiten treden. Maar buiten die comfortzone is nu precies waar jouw groei zit en dus zul je daar uit moeten stappen als je verder wilt komen.

Bescherming

Daarnaast hebben we als mens ook allerlei beschermingsmechanismen die in werking treden zodra we iets nieuws gaan doen. Je lichaam houdt jou het liefste in je comfortzone, omdat het daar veilig is. Ga je daarbuiten, dan gaan alle alarmbellen af en zal angst je uiteindelijk vaak weerhouden om echt stappen te zetten. Tenzij je actief aan de slag gaat met die angst en hem overwint. 

Heb je de stap richting verandering eenmaal genomen, wees dan niet te streng voor jezelf. Vaak zijn we geneigd om alles snel en onmiddellijk te willen, terwijl verandering tijd kost. Daardoor jaag je jezelf onnodig op en wordt veranderen alleen maar lastiger. Geef jezelf de ruimte om te groeien en om daarbij af en toe ook fouten te maken. Leren gaat nu eenmaal niet zonder af en toe wat fout te doen. 

Door de verandering op te delen in kleinere, haalbare doelen wordt het een stuk concreter en eenvoudiger. Focus daarbij op groei in plaats van prestaties. Dus niet: ik wil zo snel mogelijk een nieuwe baan, maar: ik wil een baan vinden die echt bij mij past. Zo koppel je je zoektocht los van je eigenwaarde en ligt de focus meer op wat het jou brengt in plaats van wat jij zou moeten presteren.

Wil je nu eindelijk eens stappen zetten in jouw eigen groei? Ik help je daar als coach graag bij. Neem vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.