Heb je ooit het gevoel gehad dat je bepaalde dingen vermijdt omdat ze angst of ongemak bij je oproepen? Of het nu gaat om sociale situaties, bepaalde taken of verantwoordelijkheden, vermijding is een natuurlijke reactie op negatieve emoties. Hoewel vermijding tijdelijk kan helpen om met deze emoties om te gaan, kan het op de lange termijn juist meer schade aanrichten. Gelukkig kan het ook anders.

Als introvert heb je vaak een natuurlijke neiging tot vermijding. Je wilt graag veilig en comfortabel blijven, en het vermijden van lastige situaties lijkt daarbij te helpen. Je gaat daardoor zaken uit de weg zoals de confrontatie aangaan of echt zeggen wat je vindt, zodat je je niet oncomfortabel gaat voelen. Dit is echter een kortetermijnstrategie. Op de lange termijn zorgt vermijding er juist voor dat je meer last krijgt van angst, stress en zelfs depressie.

Daarom is het belangrijk om te leren hoe je deze vermijdingsreactie kunt doorbreken en hoe je op een flexibele manier kunt omgaan met moeilijke situaties en gevoelens. Dit betekent niet dat je ze moet negeren, maar juist dat je leert om er op een constructieve manier mee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit. Het is één van de tools die ik inzet in mijn coaching.

Waarden

Als coach kan ik je helpen om deze methode toe te passen. Samen gaan we op zoek naar wat jouw waarden zijn en hoe je deze kunt vertalen naar concrete doelen. We gaan oefenen met het accepteren van moeilijke gedachten en gevoelens, en kijken hoe je hier op een effectieve manier op kunt reageren, rekening houdend met jouw introverte persoonlijkheid.

Het mooie aan deze methode is dat het niet alleen effectief is bij angst- en stemmingsproblemen, maar ook bij allerlei andere levensvragen. Wil je meer voldoening uit je werk halen? Wil je beter leren omgaan met relaties? Wil je meer in het moment leven en minder piekeren? Dan kan het doorbreken van vermijding en het vergroten van psychologische flexibiliteit ook voor jou als introvert een uitkomst bieden.

Vermijding

Vermijding kan verschillende vormen aannemen, zoals het vermijden van fysieke locaties, situaties, taken of mensen die angst of ongemak oproepen. Een belangrijk onderdeel van ACT is het leren omgaan met vermijding door middel van de volgende stappen:

  1. Word je bewust van je vermijdingsgedragingen: Het eerste wat je moet doen is je bewust worden van je vermijdingsgedragingen en de impact die ze hebben op je leven. Dit kan helpen om de cyclus van vermijding te doorbreken en je te motiveren om actie te ondernemen.

  2. Accepteer je emoties: Het is belangrijk om te leren om je emoties te accepteren, zelfs als ze onaangenaam of uitdagend zijn. Door te accepteren wat je voelt, kun je leren er op een effectievere manier mee om te gaan.

  3. Bepaal je waarden en doelen in het leven: Een belangrijk aspect van ACT is het bepalen van je waarden en doelen in het leven. Door je te richten op wat echt belangrijk voor je is, kun je je beslissingen en acties daarop afstemmen in plaats van op je vermijdingsgedragingen.

  4. Wees bereid om actie te ondernemen: Tot slot is het belangrijk om bereid te zijn om actie te ondernemen, zelfs als dit betekent dat je je ongemakkelijk voelt. Door actie te ondernemen in de richting van je waarden, kun je je leven op een positieve manier veranderen.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact met me op.